Teléfono blog actividad

Les xarxes socials, en números

Clara Beltrán

A Wow Comunicació, ens agrada estar a l’avantguarda de les últimes tendències i avenços en el nostre sector, i quina millor manera de fer-ho que compartint les darreres novetats amb vosaltres? Recentment, s’ha publicat una nova edició de l’Estudi sobre les Xarxes Socials d’IAB Spain que, com cada any, presenta una anàlisi exhaustiva sobre l’ús i l’evolució de les xarxes socials, el perfil dels usuaris, la publicitat, la percepció dels influencers i el coneixement i l’ús del metavers, entre altres coses.

Què ens diuen les xifres?

Ja sabíem que tothom és a les xarxes, però ara, a més, li posem dades. Un 85% dels internautes espanyols d’entre 12 i 74 anys utilitzen les xarxes socials, és a dir, prop de 30 milions de persones, sent lleugerament més gran la presència de dones (52%) que d’homes (48%), i els internautes de 18 a 34 anys, davant d’altres grups d’edat.

WhatsApp, Facebook, Instagram, YouTube i Twitter mantenen el seu lideratge com les més conegudes i valorades, encara que Telegram, LinkedIn, Instagram, TikTok i BeReal han vist un creixement notable des del 2022. Facebook ha aconseguit frenar el declivi d’anys anteriors, mentre que TikTok va guanyant terreny, especialment entre els menors de 25 anys.

Instagram manté el seu regnat com la xarxa amb més interacció, malgrat una disminució del 8% en comparació del 2022. I la gran promesa, TikTok, es reafirma amb un increment del 13% en les seves interaccions, demostrant la seva ascendent popularitat i poder en l’esfera digital. LinkedIn ha estat en constant creixement, en contrast amb Facebook que ha experimentat un descens a les interaccions.

Pel que fa a les xarxes socials on es passa més temps són: Spotify, Twitch, Discord, WhatsApp, TikTok, YouTube, Instagram i Tinder.

Quan es tracta de formats i espais, els vídeos (85%), les imatges (79%) i el contingut d’àudio (57%) són els més recordats pels usuaris. Els continguts fixos o duradors obtenen una preferència del 62%, mentre que els continguts efímers i directes, reben un 60% i un 49% respectivament. Una dada important a destacar és l’augment significatiu en el rendiment dels reels, i el vídeo vertical emergeix com el format més eficient, redefinint la manera com es consumeix el contingut.

La Generació Z és la que més fa servir les xarxes socials, amb una mitjana de 6,5 i passant més d’hora i mitja al dia. Els millennials, per altra banda, són els que més busquen informació a les xarxes socials abans de comprar (67%) i els que més han tingut contacte amb el metavers (45%).

El mòbil continua sent el dispositiu principal per accedir a les xarxes socials, seguit de l’ordinador, la Smart TV, la tablet i el smartwatch.

Els comptes més seguits a les xarxes socials continuen sent els d’amics, familiars i coneguts (96%), seguits dels influencers (51%) i les marques (43%). Instagram lidera en termes de seguiment d’influencers (70%), seguit de Youtube (41%) i TikTok (29%).

Què ens mou a fer servir les xarxes?

Pel que fa a les principals motivacions darrere de l’ús de xarxes socials, tres factors destaquen per sobre de la resta: entreteniment, interacció i informació. En contraposició, aquells que opten per abstenir-se de fer-les servir, sovint citen una sèrie de barreres.

La manca d’interès emergeix com l’obstacle predominant, mentre que les preocupacions al voltant de la privadesa i l’escassetat de temps segueixen de prop.
Durant el darrer any, s’ha observat que un terç dels usuaris, específicament un 33%, ha decidit acomiadar-se d’alguna xarxa social. Facebook, Snapchat i Twitter han estat les més afectades per aquesta tendència d’abandó. El perfil més comú d’aquests “desertors digitals” és una persona d’uns 37 anys, amb formació secundària o universitària, i que treballa per compte d’altri.

Com ens afecta la publicitat a les xarxes socials?

La resistència cap a la publicitat en xarxes socials continua sent alta, amb un 45% dels usuaris molestos per la publicitat adreçada als seus interessos, en comparació del 34% el 2022. No obstant això, el 44% dels usuaris cerca informació en xarxes socials abans de comprar, amb Instagram, YouTube i Facebook liderant aquest aspecte. Un significatiu 36% declara que les xarxes socials han influït en les seves compres, especialment en el grup de 25 a 34 anys (64%).

Pel que fa al metavers, la seva notorietat està augmentant, però el seu ús no tant. El 59% dels internautes espanyols han sentit a parlar del metavers (enfront del 42% el 2022), però només el 22% hi ha tingut una experiència.

Com estan fent servir les xarxes socials els professionals?

Les empreses utilitzen les xarxes socials per generar branding, vendes i atenció al client. Instagram i Facebook lideren la llista d’ús comercial, mantenint els seus nivells respecte al 2022. Segons Daniel Devai, CEO d’Epsilon Technologies, aquest estudi és essencial per desenvolupar una estratègia sòlida a l’àmbit digital, proporcionant informació sobre els hàbits de consum dels usuaris digitals i les xarxes socials més utilitzades.

En definitiva, les xarxes socials continuen guanyant rellevància i són fonamentals per a les marques. El desafiament rau a apropar-se als consumidors, adaptant-se a les noves tendències i codis de comunicació en un ambient altament competitiu.

Així que ja saps, mantingues un ull a les teves xarxes socials i assegura’t de seguir les tendències actuals per mantenir la teva posició al capdavant en aquest dinàmic univers digital!

 

Fonts:

https://www.marketingdirecto.com/digital-general/social-media-marketing/redes-sociales-estudio-espanoles-enganchados-jovenes

https://iabspain.es/iab-spain-presenta-el-estudio-de-redes-sociales-2023/

https://www.trecebits.com/estudio-iab-spain-redes-sociales/

https://blog.guadalinfo.es/redes-sociales-2023-tendencias-social-media-estudio-anual-de-iab-spain/