Influencers 2.0: més enllà del que és humà, la revolució de la intel·ligència artificial a les xarxes socials

Clara Beltrán

Avui dia els influencers són, sens dubte, els protagonistes indiscutibles de l’escena digital. Des de celebrities fins a experts en diversos àmbits, aquestes personalitats són seguides per milions de persones ansioses per conèixer les seves opinions, recomanacions o, simplement, perquè porten un estil de vida que idolatren i intenten emular. Se’ls atorga una autoritat especial perquè aconsegueixen establir una connexió profunda amb la seva audiència i el simple fet que comparteixin la seva vida genera un sentiment de proximitat, com si fossin part del cercle íntim d’amistats o familiars dels seus followers.

Va ser la italiana Chiara Ferragni la que, cap al 2010, va obrir la veda del fenomen influencer quan, després de l’èxit aconseguit pel seu bloc The Blonde Salad, en què parlava de moda i complements, va decidir obrir un compte d’Instagram, que ràpidament es va convertir en un fenomen de masses, fonamentant el que, amb el temps, seria un veritable imperi. Ara no només té milions de seguidors (29,2 milions per ser exactes), sinó que té la seva pròpia línia de moda, és ambaixadora de marques de luxe i, fins i tot, la prestigiosa escola de negocis de Harvard ha estudiat com ho va fer.

Des del sorgiment del fenomen Ferragni, hem presenciat com milions d’influencers es guanyen la vida amb les vides, els looks, les receptes o els consells. Però, atenció humans, una nova ona d’influencers 2.0 està revolucionant el panorama digital.

Creant a l’influencer perfecte

No són cares conegudes ni persones de carn i ossos; són creacions d’intel·ligència artificial (IA) i estan canviant les regles del joc al món de les xarxes socials.

Un estudi recent de The Influencer Marketing Factory dona llum sobre aquest fenomen. Als Estats Units, el 58% dels usuaris segueix almenys un influencer virtual, i encara més, aquest sector està experimentant un creixement anual del 47%.

I a tu, qui et diu què menjar?

Una de les més populars és @lilmiquela, un avatar de 3D creat per l’agència Brud a Los Angeles. Amb 2,6 milions de seguidors a Instagram i col·laboracions amb marques de renom, com Prada o BMW, Lil Miquela és la queen bee dels influencers virtuals. Cada vegada que fa una publicació patrocinada a la plataforma de Meta, s’estima que obté al voltant de 7.300 euros, segons dades proporcionades per l’agència Marketing Hub. Això va resultar en un ingrés que va superar els 880.000 euros l’any 2022.

(@fit_aitana) és una altra “AInfluencer”. És un model de l’agència The Clueless. És escorpí i es defineix com amant del fitness i dels videojocs. Posa somrient, amb el seu gat Neo (una picada d’ullet al protagonista de la pel·lícula Matrix) a qui escriu en català “T’estimo molt”, fent pilates o ioga, o descansant un diumenge a casa seva “mantenint el seu sistema immunitari en caseta per a evitar agafar un virus”. Rep centenars d’elogis de gent que l’admira i vol conèixer-la. Fa poc ha preguntat a la seva audiència fidel de 220.000 seguidors a Instagram si els agradaria la idea que creés la seva pròpia línia de roba.

Alba Renai (@albarenai) no és tan coneguda com Aitana o Miquela (“va néixer” fa molt poc, el setembre del 2023), però apunta maneres de ser-ho molt aviat. Té 24 anys, resideix a Madrid i es defineix com a “creadora generada i entrenada per IA, de vegades virtual, d’altres real com la vida mateixa”. Al seu compte, comparteix la seva passió pels viatges, la decoració i la moda, així com les gales i els esdeveniments a què acudeix. Es declara, a més, interessada per qüestions com ara la sostenibilitat, la inclusió i la diversitat. I com a influencer virtual ja ha concedit la seva primera entrevista al mitjà digital Reason Why.

Aquestes tres influencers són només la punta de l’iceberg en una tendència digital imparable. Empreses capdavanteres com Meta estan impulsant la revolució amb el llançament de chatbots d’IA que adopten la identitat de celebritats de renom, com Kendall Jenner i Snoop Dogg, oferint als usuaris experiències autèntiques i totalment personalitzades.

De moment, aquestes innovacions estan en fase de prova i només estan disponibles als Estats Units, però reflecteixen la visió de Mark Zuckerberg d’integrar la IA per satisfer la necessitat creixent de més interaccions digitals; una cosa que sembla treta d’una pel·lícula de ciència ficció com Her, estrenada el 2013, on es mostra un món futurista en què les relacions humanes estan fragmentades. Els personatges, incapaços de connectar amb els altres, es refugien en sistemes operatius per trobar una connexió idealitzada. Una visió que ara s’està fent realitat.

Tot i que molts veuen en l’auge dels influencers virtuals una oportunitat de negoci sense precedents, no hem de perdre de vista els reptes ètics que genera. La hipersexualització d’alguns personatges planteja interrogants sobre la percepció de la imatge corporal i la promoció d’estereotips poc realistes. A més, la manca de regulació i de divulgació sobre l’ús d’IA podria generar problemes legals en el futur. Per exemple, què passa amb els drets laborals dels treballadors de la indústria del contingut, el treball dels quals podria veure’s amenaçat per la creixent presència d‘influencers virtuals que operen les 24 hores del dia? 

D’altra banda, la solitud i la connexió humana en un món tecnològic són temes que colpegen amb força. Si bé els influencers virtuals poden oferir companyia i inspiració als qui se senten sols, també plantegen dubtes sobre l’autenticitat de les relacions en línia i l’impacte de la IA a les nostres interaccions socials.

Per continuar explorant les possibilitats de la IA, és fonamental que s’abordin aquests temes i garantir que el seu ús sigui ètic i responsable. Mentrestant, els influencers virtuals continuaran desafiant les convencions i transformant el panorama digital de maneres que només podem començar a imaginar. En aquesta nova era, la influència ja no ha de ser humana per ser poderosa.

Fonts:

«Hablamos con la influencer virtual Alba Renai: “La IA tiene un enorme potencial para hacer nuestras vidas más fáciles. Yo soy parte de esa evolución». Reason why (21/02/2024). 

CAVIARO, JOSÉ LUIS. «’Her’, la necesidad de conectar». Xataka (20/02/2014).

FEIJÓO, SABINA. «Cuando el influencer es inteligencia artificial». La Vanguardia (19/11/2023).

MONTAGUD, NAHUM. «Relaciones parasociales: qué son, y cuáles son sus causas». Psicologia y mente (08/07/2020).

PLANES, JANIRA «De Paris Hilton a Snoop Dogg: famosos que han cedido sus rostros a personajes de IA con los que se puede charlar» (11/11/2023).

PONJOAN, NATALIA. «La nueva industria de ‘influencers’ virtuales: celebridades que trabajan sin descanso y no piden un aumento»