BeReal: La Xarxa Social que declara la guerra al postureig
BeReal és una xarxa social emergent que ha guanyat notorietat ràpidament, especialment entre els membres de la Generació Z. Fundada el 2020 a França per Alexis Barreyat, la plataforma ha aconseguit posicionar-se entre les xarxes socials més populars, com ara TikTok i Instagram. Actualment, BeReal ocupa el primer lloc en descàrregues a l’App Store, on es presenta com “la primera plataforma espontània i impredictible per compartir els teus moments més autèntics amb els amics a través de fotos, un cop al dia”.
Com funciona BeReal i què la distingeix d’altres xarxes socials?
El que diferencia BeReal d’altres aplicacions és el seu enfocament a l’autenticitat i la naturalitat. La plataforma busca crear una comunitat on els usuaris puguin ser “ells mateixos” sense preocupar-se pels filtres o la imatge idealitzada que sol projectar-se a les xarxes socials més populars. Aquesta filosofia basada en l’espontaneïtat ha estat un èxit rotund.
Una característica única de l’aplicació és que envia una notificació als usuaris a una hora aleatòria del dia amb el missatge «És hora de ser real». La instantània s’ha de prendre en aquell mateix moment, amb un marge de dos minuts per fer-ho i amb les dues càmeres del telèfon mòbil alhora, amb l’objectiu de mostrar les dues cares del que la persona està fent en el moment que ho sol·licita BeReal. I aquí resideix la gràcia de l’assumpte, ja que en fer-se així, el resultat són imatges més naturals i menys preparades que en altres xarxes socials. No es pot, per tant, fer servir fotos emmagatzemades a la galeria del telèfon, eliminant la possibilitat d’editar-les.
Després de capturar la imatge, l’individu té l’opció de compartir-la perquè qualsevol usuari de la plataforma la pugui visualitzar a la secció Discover, o restringir-la únicament als seus seguidors. Si es comparteix de manera oberta, qualsevol usuari de l’aplicació la podrà veure i, si li agrada, sol·licitar amistat.
A diferència d’altres xarxes socials, no es poden enviar missatges privats ni a persones desconegudes ni a contactes. Aquesta funció simplement no existeix a la plataforma. A més, si no puges una fotografia en el moment assenyalat, no pots veure les de la resta dels usuaris. Les publicacions tenen una vida útil de 24 hores, i després deixen de ser visibles, encara que el propietari de la foto pot veure-les al fitxer personal.
BeReal també es centra a crear una comunitat més íntima. Els membres poden comentar les publicacions dels seus contactes i respondre amb “emojis” personalitzats, creats a partir de fotos del mateix usuari, anomenats “realmojis”, que són més personals i divertits.
En definitiva, la plataforma busca diferenciar-se dels seus competidors enfocant-se a ser real, seguint la filosofia de “sense filtres, sense seguidors, sense anuncis, sense ximpleries”. El seu objectiu és crear un espai honest i divertit perquè les persones comparteixin la seva vida amb els amics sense intentar convertir-se en celebrities. Segons el seu lloc web, “si vols ser un influencer, queda’t a TikTok o Instagram”.
Èxit de BeReal en xifres
Segons Apptopia, una solució d’intel·ligència i dades de mercat per a desenvolupadors d’aplicacions mòbils, des del seu llançament el 2019, BeReal va ser descarregada 43,3 milions de vegades el 2022, i els usuaris actius mensuals van augmentar més d’un 315% l’abril d’aquell any.
L’èxit de BeReal ha portat la companyia a assolir una valoració de 600 milions de dòlars després d’una ronda de finançament de 30 milions liderada per Andreessen Horowitz, un dels fons més importants de Silicon Valley, juntament amb Accel Partners, New Wave i DST Global. La popularitat de BeReal també ha arribat a Espanya, on ocupa el tercer lloc a l’App Store, i el cinquè a Google Playstore.
BeReal davant d’altres xarxes socials
L’èxit de BeReal ha provocat que les principals plataformes, com TikTok, o Instagram, també s’hagin pujat al carro desenvolupant diverses funcions per promoure l’autenticitat en el contingut publicat.
TikTok, per exemple, ha llançat una funció anomenada Now, que envia una notificació diària en un moment aleatori perquè els usuaris facin una foto o gravin un vídeo amb les dues càmeres del telèfon simultàniament. Instagram, per la seva banda, ha introduït una funció anomenada Dual a la seva secció de stories, amb una interfície similar a la de BeReal. La funció permet fer una foto amb les dues càmeres i seleccionar quina imatge es mostra més gran. A diferència de BeReal, aquesta funció es pot utilitzar en qualsevol moment i no està limitada a un període de temps específic.
Precaucions a tenir en compte amb BeReal
Diversos experts en comunicació i xarxes socials han cridat l’atenció en un article publicat a La Vanguardia sobre els diferents riscos que comporta allò que han anomenat “antipostureig intrusiu”.
Així, alerten sobre la importància de considerar que, encara que BeReal promogui l’autenticitat i la naturalitat, també podria alimentar la dependència digital a més a més de resultar invasiva. Els usuaris poden sentir-se estressats si no aconsegueixen publicar una foto en el moment sol·licitat, cosa que els portaria a estar constantment pendents del dispositiu esperant la notificació de l’aplicació.
Un altre dels riscos, que afecta gran part de les plataformes de mitjans socials, es refereix al material compartit. La mentalitat del “ara o mai” podria impulsar a publicar fotos que, en una situació diferent, possiblement no es difondrien, especialment entre el públic més jove. Francesc Lalueza, professor i investigador de Social Media a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), assenyala que “poques aplicacions poden controlar què fas, quan i amb qui de forma tan directa com aquesta. Amb BeReal estàs proporcionant un gran volum d’informació: estàs geolocalitzant-te i establint patrons de comportament i rutines”. Aquest fet es podria utilitzar per oferir productes i serveis molt específics als usuaris.
A més, malgrat autoproclamar-se com a defensora de l’espontaneïtat, BeReal no s’escapa de la possibilitat que els usuaris mostrin imatges acuradament seleccionades. Això és perquè l’aplicació permet pujar la foto diària en un altre moment, afegint simplement una etiqueta que indica que va ser presa “fora de temps”, la qual cosa podria incitar els usuaris a presentar aspectes més atractius de les seves vides.
Fonts: