Storytelling i Storydoing: una poderosa combinació per potenciar la teva marca
La gent oblidarà el que vas dir, la gent oblidarà el que vas fer, però la gent mai oblidarà com la vas fer sentir – Maya Angelou
En el passat, les empreses funcionaven basant-se en transaccions aïllades. Els clients compraven béns o serveis i després perdien el contacte amb la marca fins que tornaven a necessitar altra cosa. Però els paradigmes han canviat i el camp de joc ara és més competitiu que mai. És per això que les empreses que aspirin a tenir èxit s’han de centrar a forjar una experiència de marca duradora i, si és possible, inesborrable.
Però a què ens referim exactament amb “experiència de marca”? Aquest terme engloba el conjunt de sensacions, pensaments, emocions i respostes que els individus experimenten en relació amb una marca i que transcendeix el que ha passat al punt de venda.
La importància de l’experiència de marca rau en el poder per facilitar connexions més profundes, inspirar el públic i, finalment, obtenir resultats positius. Per aquesta raó, és comprensible que les empreses posin tant esforç a crear experiències de marca sorprenents i captivadores, ja que aquestes poden ser la clau per ser les escollides davant de la competència o, per contra, perdre una venda. L’objectiu, doncs, és millorar la diferenciació, la rellevància i, sobretot, la preferència del client. D’aquesta manera, es pot construir una experiència de marca consistent que serveixi de base per a interaccions duradores i atractives amb els clients.
Per a aconseguir això, les marques han de comprendre a fons els desitjos i les necessitats del seu públic, per poder connectar-se amb les seves aspiracions, identitats i lifestyle. Només així es poden crear experiències autèntiques, significatives i memorables que permetin a les marques posicionar-se de manera que els consumidors vulguin mantenir-les a les seves vides de manera permanent.
Marques com Nike, amb el seu lema Just do it, i BMW amb el seu icònic anunci “T’agrada conduir?”, ho van obtenir de manera impressionant, connectant emocionalment amb el seu públic i generant una lleialtat que perdura fins al present.
Actualment, les empreses més reeixides del món donen prioritat a la marca sobre el producte, convertint-la en el seu actiu principal i motor de creixement. Google, Starbucks, LEGO, Microsoft, Disney, totes aquestes empreses han centrat els seus esforços no en el producte sinó en el lideratge de marca. Han construït negocis al voltant de la seva marca, en lloc de limitar-se a construir la seva marca al voltant d’un producte.
Avui el nostre gran repte com a marketers és crear les millors històries per cridar l’atenció, entretenir i persuadir en pocs minuts. Aquí és on els conceptes de storytelling i storydoing esdevenen crucials. Cadascú té un potencial enorme per si mateix, però, junts, poden obrir noves i emocionants oportunitats per a les marques que busquen una connexió profunda amb la seva audiència. L’storytelling permet a les marques explicar històries atractives i significatives al voltant dels seus productes, mentre que l’storydoing converteix aquestes històries en experiències tangibles. En combinar aquestes dues estratègies, les marques poden construir connexions més sòlides i duradores amb els seus clients, creant experiències de marca autèntiques, rellevants i profundament atractives, ja que no es limiten únicament a explicar només històries, sinó que aconsegueixen implicar el client i convertir-lo en el protagonista.
Per això, per implementar amb èxit la combinació de l’storytelling amb l’storydoing en una estratègia de màrqueting, és vital que la marca compti amb un equip que comprengui tant l’art de contar històries com portar-les a l’acció. A més, és essencial tenir un clar coneixement de qui és el seu públic objectiu, què li importa i com la marca pot connectar-hi tant a nivell narratiu com experiencial.
Un exemple és la recent campanya que ha llançat Apple, “The Greatest”, en què, a partir de la cançó del mateix títol de la banda australiana Spinifex Gum, mostra com fa accessible la tecnologia a les persones amb diversitat funcional. La campanya es centra en un vídeo de dos minuts i mig de durada on una dona sense braços, un home tetraplègic o una noia amb Síndrome de Down aprofiten i gaudeixen les possibilitats d’accessibilitat de dispositius d’Apple com el Mac, l’iPad, l’iPhone o l’ Apple Watch. Així, un pianista cec aconsegueix reconèixer per quina porta ha d’accedir a l’escenari usant el seu iPhone i una mare amb problemes auditius rep un avís del seu Apple Watch que l’indica que el seu fill plora. Aquesta combinació de storytelling i storydoing permet a la marca no només explicar la seva història, sinó també demostrar-la i fer que els clients se’n sentin part, aconseguint aquesta connexió única i essencial que emociona i transcendeix.
En conclusió, la combinació de storytelling i storydoing pot ser una estratègia revolucionària per a les empreses que busquen crear una connexió més profunda i duradora amb el públic. En explicar històries significatives i després portar-les a l’acció, les firmes poden crear experiències autèntiques, rellevants i atractives. La clau és centrar-se en la marca, conèixer el seu públic i donar vida a les històries que expliquen.
Fonts
https://rockcontent.com/blog/brand-experience/
https://comuniza.com/blog/experiencia-marca-que-es
https://www.antevenio.com/blog/2022/03/storytelling-vs-storydoing/